Платформата “Лъжеш ли? за проверка на факти започна работа с началото на

...
Платформата “Лъжеш ли? за проверка на факти започна работа с началото на
Коментари Харесай

Платформата Лъжеш ли? проверява истинността в думите на политиците

Платформата  “Лъжеш ли? "  за инспекция на обстоятелства стартира работа с началото на предизборната акция за локалния избор. Проектът проверява изказвания от български политици дали популяризират погрешна информация.Платформата следи акцията в четирите най-големи български града - София, Пловдив, Варна и Бургас. Доброволците са се фокусирали върху общо 13 кандидат-кметове.

Целта на плана е да внесе повече светлина по отношение на мащабите на дезинформацията в българската политика и да предизвика сериозното мислене на обществото.

Пред Радио София Даниел Янев, който е част от екипа на “Лъжеш ли? " изясни какви злоупотреби чакат, по какъв начин може да се спекулира с информация и какъв брой е значима инспекцията на обстоятелствата, за сметка на подвеждащата и погрешна информация.

" Това, което вършим е да си определим обсег, т.е. кои претенденти да следим, тъй като сме доброволчески проект и не можем да следим всички, дефинираме кои малките екрани тъкмо да гледаме и ревизираме предизборните участници и всички погрешни изказвания, които съумяваме да намерим ги публикуваме в една таблица в деня за размисъл “, сподели Даниел Янев.

Той добави, че тематиките, по които политиците постоянно популяризират погрешна информация са най-различни.

" Забелязали сме, че всяка предизборна акция си има своите тематики. До момента за първи път ревизираме избори на локално равнище. Темите са най-различни и касаят геополитическата ориентировка на страната, някои браншове на стопанската система. Най-общо казано, претендентите се пробват с цифри да внушават неща, които не са правилни “, изясни Даниел Янев.

Платформата към този момент е правила инспекция на обстоятелства дали български политици популяризират погрешни изказвания и на изборите през 2021 година и през 2022 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР